Op 2 november 2023 is het intranetsymposium live op locatie in Bunnik. Een gemoedelijk en praktijkgericht event over de laatste ontwikkelingen op gebied van intranet en de digitale werkplek. De info hieronder gaat grotendeels over de bijeenkomst die in 2022 plaatsvond. Begin augustus 2023 is alles up to date over de editie van dit jaar. Wil je liever de online versie van het intranetsymposium op 30 november bezoeken? Check dan deze website.
Sprekers gaan in op de dagelijkse praktijk. Dus komen ook de gevolgen van de coronacrisis zoals hybride werken aan bod.
Organisaties vertellen wat goed gaat en ook wat beter kan bij hun platform.
Meer dan 20 sessies waar jij uit kunt kiezen.
Maak kennis met de laatste ontwikkelingen. Denk aan de digitale werkplek, sociaal intranet en digital employee experience.
Tijdens verschillende interactieve sessies kun je al je vragen en opmerkingen kwijt.
Naderhand word je dus niet ongevraagd gebeld of gemaild door sponsors etc.
Professionals die betrokken zijn bij het intranet, de digital workplace of andere vormen van online verbinding. Het event richt zich op mensen die zich oriënteren op een nieuw platform én op professionals die op zoek zijn naar tips & tricks om het bestaande platform te verbeteren.
Klik op de foto voor meer info
organisator en dagvoorzitter >>
Met zijn bedrijf Communicatiebureau De Walvis organiseert Alex events op gebied van intranet en de digitale werkplek. De Walvis is zelfstandig en dus niet gelieerd aan een softwareleverancier. Sinds 2013 heeft Alex 35 (!) bijeenkomsten georganiseerd. Op locatie en online. Voorbeelden zijn het Nationaal Congres Online verbinding en Hét Nationaal Intranetsymposium. >>
medeoprichter adviesbureau OrangeTrail >>
OrangeTrail begeleidt bedrijven bij de inzet van sociaal intranet en andere tools. Klanten zijn toonaangevende bedrijven zoals Booking.com, Nestlé, Heineken, Bol.com, Ahold en ING. Jaap Linssen, directeur van OrangeTrail, heeft ruime ervaring als spreker in binnen- en buitenland. Hij is gespecialiseerd in adoptie van interne sociale media zoals sociaal intranet en helpt organisaties om deze middelen productief in te zetten.
algemeen directeur Mixit >>
Mixit is een digital workplace bureau. Het motto: ‘iedereen verdient een altijd passende digitale werkplek’. Het bureau zorgt ervoor dat mensen makkelijk met hun digitale omgeving kunnen werken zodat zij én hun organisatie er beter van worden. Mixit adviseert, ontwerpt en begeleidt de verandering die hierbij komt kijken. Klanten zijn o.a. de Volksbank, gemeente Amsterdam, Vebego en Rivas Zorggroep.
directeur Winkwaves >>
Winkwaves maakt Harmonics: het flexibel meegroeiende communicatieplatform voor sociaal intranet, kenniscommunities en als strategisch instrument voor organisatieontwikkeling. Het motto: it's more than a tool, it's a mindset. Daarom maakt Winkwaves veel werk van een goede begeleidingsaanpak om meer mensen meer mee te laten doen. Dit doen zij in cocreatie met klanten. Sinds 2006.
Integration Partner Manager Workspace 365 >>
In zijn rol houdt Mark zich bezig met het vertalen van nieuwe ontwikkelingen en veranderende behoeftes van de markt naar bruikbare en slimme oplossingen in de digitale werkplek.
directeur adviesbureau Evolve >>
Evolve is gespecialiseerd in het verbinden van medewerkers via interne digitale media en doet dat al 10 jaar voor ruim 150 opdrachtgevers. Peter voerde projecten uit voor o.a. PostNL, het ministerie van Economische Zaken, gemeente Rotterdam, BAM, KPN, TNO, SNS REAAL, Philips en Ziggo. Daarnaast geeft hij regelmatig inspiratiesessies voor senior management en directie.
consultant adviesbureau Evolve >>
Evolve is gespecialiseerd in het verbinden van medewerkers via interne digitale media. Kim voerde opdrachten uit op gebied van adoptie en contentcreatie. Zo was ze bij Zorggroep Charim verantwoordelijk voor de adoptie van het nieuwe sociaal intranet en digitale werkplek. Bij opdrachtgevers zoals Unigarant en PostNL houdt Kim zich bezig met contentstrategieën en informatiearchitectuur.
medeoprichter en -eigenaar Adoptics >>
Doreen is adviseur en trainer met een focus op interne communicatie en digitaal samenwerken. Met haar ruime ervaring op het gebied van interne communicatie bij veranderingen - o.a. bij Rijn IJssel, een onderwijsinstelling die in 2018 de Intra.NET Reloaded Berlin Award won - ondersteunt ze vanuit Adoptics organisaties om te komen tot een communicatie- en samenwerkportal waar medewerkers blij van worden.
medeoprichter en -eigenaar Adoptics >>
Chris is consultant en adoptiespecialist met focus op digitaal samenwerken. Met zijn ruime ervaring op gebied van samenwerken en technische kennis op gebied van diverse applicaties, adviseert en ondersteunt hij bedrijven die de overgang maken naar een moderne werkplek. Vanuit Adoptics helpt hij projectteams en medewerkers als adviseur, trainer en coach om leuker en makkelijker te werken in de digitale wereld.
communitymanager ZonMW >>
ZonMw werkt aan de verbetering van preventie, zorg en gezondheid door het stimuleren en financieren van onderzoek, ontwikkeling en implementatie. De organisatie telt zo’n 550 medewerkers.
onafhankelijk strateeg digitale werkomgeving >>
Christiaan helpt organisaties bij het verbeteren van hun interne digitale communicatie, dienstverlening en samenwerking. Christiaan werkt voor opdrachtgevers in onder meer zorg en welzijn, onderwijs en (semi)overheid. Voorbeelden: A&O Fonds Provincies, Alliander (energienetwerkbeheerder) en gemeente Rotterdam.
commercieel directeur Swink >>
Het digitale bureau Swink levert diensten op gebied van digitale toegankelijkheid aan organisaties in de publieke sector en gezondheidszorg. Het werk wordt uitgevoerd door buitengewone medewerkers; zij hebben bijna allemaal en vorm van autisme. Hun autisme wordt gezien als een kwaliteit die matcht met de dienstverlening.
procesbegeleider hybride werken gemeente Katwijk >>
Gemeente Katwijk ligt in Zuid-Holland en telt ruim 65.000 inwoners. Er werken zo’n 650 mensen.
communitymanager NWO >>
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is een van de belangrijkste nationale wetenschapsfinanciers. NWO heeft als belangrijkste taak de kwaliteit van het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te bevorderen. September 2021 ging het nieuwe intranet live.
Communicatiemedewerker NWO >>
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is een van de belangrijkste nationale wetenschapsfinanciers. NWO heeft als belangrijkste taak de kwaliteit van het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te bevorderen. September 2021 ging het nieuwe intranet live.
contentmanager en eindredacteur iHUB >>
iHUB is een samenwerkingsverband van zorgverleners op het gebied van jeugdhulp, jeugd-ggz, opvoedondersteuning en speciaal onderwijs. De organisatie heeft zestig locaties en telt zo’n drieduizend medewerkers.
Hans Knibbe, ict-architect iHUB >>
iHUB is een samenwerkingsverband van zorgverleners op het gebied van jeugdhulp, jeugd-ggz, opvoedondersteuning en speciaal onderwijs. De organisatie heeft zestig locaties en telt zo’n drieduizend medewerkers.
onafhankelijk community adviseur >>
Guido helpt ondernemers en verenigingen met het in beweging brengen van hun communityleden. Van het begrijpen van de doelgroep tot het maken van een activatieplan. En van het selecteren van de juiste software tot het schrijven van een pakkend bericht.
communicatieadviseur Duo+ >>
Duo+ is de samenwerkingsorganisatie van de gemeenten Ouder-Amstel (ruim 14.000 inwoners), Diemen en Uithoorn (elk met ruim 29.000 inwoners). De medewerkers van Duo+ zijn actief in de bedrijfsvoering, het sociaal domein en de fysieke buitenruimte. De organisatie is in 2016 ontstaan. Datzelfde jaar ging het sociaal intranet live.
product owner intranet Alliander >>
Energienetwerkbedrijf Alliander telt rond zevenduizend medewerkers en is verantwoordelijk voor de energievoorziening van 5,8 miljoen klantaansluitingen in Nederland. Het intranet won dit jaar de Intranet & Digital Workplace Award.
manager informatisering & automatisering Pameijer >>
Pameijer ondersteunt kwetsbare mensen met psychosociale of psychiatrische problemen of een (licht) verstandelijke beperking. De zorginstelling biedt onder andere begeleid werken en wonen met 24-uurs ondersteuning. Bij de 180 locaties in de regio Rotterdam zijn ruim 2600 mensen werkzaam.
global editor-in-chief BAM Connect (intranet) >>
Royal BAM Group is een beursgenoteerd Nederlands bouwconcern met vestigingen in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het bedrijf telt ruim vijftienduizend medewerkers en voert projecten uit in meer dan dertig landen. Marion Poll is hoofdredacteur van het intranet.
community-manager Ministerie van VWS >>
Frans is community-manager van vws#Net, het sociaal intranet van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
hoofdredacteur intranet Universiteit Utrecht
Universiteit Utrecht heeft een intranet met enkele sociale mogelijkheden. De organisatie telt ongeveer achtduizend medewerkers.
8.50
Ontvangst en registratie
9.20
Welkom door dagvoorzitter Alex van Schooten
9.40
Keynote presentatie
De vier belangrijkste trends op gebied van interne online communicatie en samenwerking voor jouw organisatie >>
Sinds 2020 zijn we veel meer gaan Teamsen. Ook heeft Microsoft 365 een hoge vlucht genomen. Mede daardoor staat de rol van het intranet bij sommige organisaties ter discussie. In deze sessie blikken we terug: wat is er afgelopen jaren veranderd in de online communicatie en samenwerking? Maar we kijken vooral vooruit. Wat zijn de trends? Waar moet jouw organisatie op inzetten als je mee wilt gaan met de laatste ontwikkelingen?
Volgens Arjan Nataraj, algemeen directeur van adviesbureau Mixit, was de centrale vraag in 2020 hoe we ondanks corona gewoon kunnen doorwerken. Inmiddels zijn we een stap verder. Veel organisaties vragen zich nu af: hoe kunnen we medewerkers het beste ondersteunen in hun werk? Daarbij draait het niet om de technologie op zich. Het gaat erom dat de technologische mogelijkheden goed aansluiten bij de medewerkers. We moeten daarom meer aandacht moeten besteden aan de zachte kant en HR. Hoe zorgen we ervoor dat mensen blij zijn in hun werk en bij de organisatie willen blijven?
10.05
Breakout ronde
Adoptie: van push naar pull >>
Als adoptie van je intranet of digitale werkomgeving moeizaam verloopt, dan heb je het platform niet goed ingericht. Deze knuppel gooit consultant Christiaan Lustig graag in het hoenderhok. In deze sessie legt hij uit hoe je adoptie op een andere manier aanpakt. Niet door het bij medewerkers naar binnen te duwen (push), maar door het platform zo in te richten dat het jouw collega’s aantrekt (pull).
Christiaan vertelt hoe je medewerkers bereikt en betrekt, maar vooral ook bedient. En hoe je dus werkt aan interne digitale dienstverlening – naast communicatie en samenwerking. Hij gebruikt hierbij voorbeelden uit zijn jarenlange ervaring met verschillende organisaties.
Je leert in deze sessie onder meer:
• Waar dient een intranet of digitale werkplek eigenlijk voor?
• Hoe formuleer je een scherp doel voor je platform?
• Wat hebben verschillende groepen medewerkers écht nodig?
• Hoe bepaal je de juiste balans tussen interne digitale communicatie, dienstverlening en samenwerking?
• En hoe maak je adoptie van het platform dus eenvoudiger?
Interactieve sessie voor communicatieprofessionals met de nodige ervaring: Hoe maak je medewerkers weer enthousiast voor een intranet dat al enkele jaren draait? >>
Deze sessie richt zich op communicatieprofessionals die verantwoordelijk zijn voor een intranet dat al minimaal één jaar live is. De sessie is interactief. Jouw vragen en opmerkingen bepalen welke punten vooral aan bod komen.
In aanloop naar de lancering van een nieuw intranet is er veel geld en tijd beschikbaar om medewerkers te activeren. Na livegang is de situatie helaas vaak anders. Communicatieprofessionals moeten het intranet er vaak, naast hun andere werkzaamheden, bij doen. Ze hebben hierdoor dus nauwelijks tijd om ervoor te zorgen dat het blijft inspelen op de behoefte van de medewerkers. Gevolg: het gebruik neemt af. Hoe pak je adoptie aan bij een platform dat al enige tijd draait? Dat hoor je van adviseur Doreen Borneman van adviesbureau Adoptics.
Doreen legt uit hoe je het platform kan doorontwikkelen op basis van de behoeftes van medewerkers en de organisatiedoelstellingen. Hiermee blijf je leven in het intranet houden. Statistieken en het meten van gebruikerservaringen spelen hierin een belangrijke rol. Ook gaat ze in op het belang van betrouwbare content en het beheer hiervan. Bij al deze punten verliest Doreen één ding niet uit het oog: je hebt maar beperkt tijd voor het intranet. Verbeteracties moeten dus snel en simpel kunnen worden uitgevoerd.
Hybride werken bij gemeente Katwijk >>
“Medewerkers worden beoordeeld op wat ze presteren. Op basis van persoonlijk leiderschap kunnen ze keuzes maken waar en hoe ze het werk uitvoeren. Als het maar op tijd gebeurt en van goede kwaliteit is.” Dat is het uitgangspunt bij het hybride werken in gemeente Katwijk, aldus Andrea Guijt. Ze is procesbegeleider hybride werken bij deze Zuid-Hollandse gemeente.
Er zijn wel enkele kaders. Zo zijn er activiteiten die beter digitaal kunnen worden gedaan en activiteiten waarvoor juist fysieke ontmoeting gewenst is. Andrea geeft een voorbeeld: “Overleggen met als doel beslissingen nemen? Dat kan digitaal. Ga je samen op zoek naar oplossingen? Dan is fysiek afspreken beter”.
Elk team heeft hier afspraken over gemaakt. “In mijn team hebben we afgesproken welke kantoormiddagen we hebben. Maar niet alle teams zijn even goed in het maken van zulke afspraken. Sommige hebben hier nog geen nadere invulling aan gegeven. “
De mogelijkheden op gebied van ICT spelen een belangrijke rol in de gemeente. Alle medewerkers hebben een laptop van de zaak en veel vergaderingen gebeuren via Teams. Ook bellen veel mensen via deze app. Daarnaast is er een Teamskanaal voor alle medewerkers. Daar heeft de directie een maandstart. Ook het managementteam vergadert via dit kanaal en de terugkoppeling van de collegebesluiten vindt eveneens via dit kanaal plaats.
Verder gebruiken medewerkers het SharePoint-intranet. Bijvoorbeeld voor het delen van bestanden. “Superfijn”, zegt Andrea, “als je dezelfde bestanden hebt en kunt werken in dezelfde versie. Dat is een stuk beter dan mailen.” Daarnaast worden belangrijke documenten in de diverse teams-mappen opgeslagen zodat ze voor alle leden van dat team op elk moment beschikbaar zijn.
Hoe handig deze middelen ook zijn; het gaat allemaal niet vanzelf. “De digitale vaardigheid is niet bij iedereen even hoog. Daarom zou er meer geïnvesteerd moeten worden in het vaardiger maken van onze medewerkers.”
Community-management: zo zorg je ervoor dat medewerkers elkaar vinden en kennis delen op het sociaal intranet of ander sociaal platform
Kennis delen, samenwerken of meer verbinding. Dat zijn vaak de doelen van een community op een sociaal intranet of ander online platform. In de praktijk blijkt nogal eens dat deze doelen maar ten dele worden gerealiseerd. Dat komt omdat er vaak weinig werk wordt gemaakt van community-management.
In deze sessie krijg je tips en tricks die je direct in de praktijk kunt toepassen. Je leert hoe je waardevolle groepen creëert en medewerkers stimuleert om goede berichten te plaatsen. Doel hierbij is het opbouwen van een succesvolle community die werkelijk waarde toevoegt aan de organisatie. De sessie wordt verzorgd door zelfstandig consultant Guido Verboom.
10.45
Korte pauze
11.00
Breakout ronde
Hoe bereik je medewerkers op de werkvloer met het intranet of digitale werkplek? >>
Of het nu gaat om verpleegkundigen, medewerkers in de buitendienst of monteurs. Medewerkers op de werkvloer zijn vaak moeilijk te bereiken met een intranet of digitale werkplek. Is dat een probleem? Moet dat anders? En zo ja, hoe krijg je dat voor elkaar? Dat hoor je in deze sessie. Met Evert Janssen van zorginstelling Pameijer en zelfstandig consultant Christiaan Lustig. Ook Marion Poll van het internationale bouwbedrijf BAM deelt haar ervaringen. Gespreksleider is Ans Roest.
Hoe zorg je voor content op het intranet die medewerkers aanspreekt? >>
In deze presentatie leer je waar je de focus op moet leggen bij content. Je hoort ook hoe je verschillende vormen – interview, foto’s, video’s etc. – het beste kunt inzetten. Daarnaast krijg je tips hoe je anderen in de organisatie kunt stimuleren om goede content aan te leveren. Zodat jij het iets minder druk krijgt. De sessie wordt verzorgd door Kim van der Wegen van adviesbureau Evolve.
Intervisie: verbinden en leren van vakgenoten in een kleine groep >>
Consultant Guido Verboom leidt een gesprek tussen ongeveer acht deelnemers. Onderwerp van het gesprek is een door een van de deelnemers ingebrachte casus. Dat kan bijvoorbeeld een vraag zijn of iets waar je tegenaan loopt. De anderen reageren daarop. Zo help je elkaar vooruit.
Zo kun je als communicatie- of HR-professionals een proactieve rol spelen bij de invoering van Microsoft 365 >>
In meer en meer organisaties wordt Microsoft 365 in gebruik genomen. Een grabbelton van meer dan twintig (!) tools. De afdeling IT maakt bij de implementatie een keuze uit alle tools die meestal gebaseerd is op wat technisch wenselijk is. Pas dan komt de afdeling Communicatie in beeld. Zij mag aan de organisatie vertellen wat IT allemaal heeft gedaan en hoe mooi de nieuwe software wel niet is. Medewerkers hebben dan het nakijken, want aan hen is niets gevraagd. De vraag wat zij nodig hebben om hun werk goed te doen, is niet gesteld. Dat kan anders!
Chris Couenberg, medeoprichter en -eigenaar van adviesbureau Adoptics: “De eerste stap is een onderzoek naar de vraag: wat hebben medewerkers nodig zodat ze hun werk makkelijker kunnen uitvoeren? Op basis daarvan maak je keuzes over de inrichting van de software. Maatwerk in plaats van one size fits all. Stap twee is het aanbieden van de juiste informatie en trainingen. De invoering van Microsoft 365 betekent dat mensen hun manier van werken moeten aanpassen. Door mensen te informeren, verander je geen gedrag. Je moet mensen betrokken maken.”
Deze interactieve sessie richt zich op HR- en Communicatie professionals. Chris legt uit hoe ze een belangrijke proactieve rol kunnen spelen bij de ingebruikname van Microsoft 365.
11.40
Korte pauze
11.55
Breakout ronde
Haal meer resultaat uit je intranet of ander sociaal platform: met praktijkvoorbeelden van Booking.com, ING en Heineken>>
Veel organisaties zien intranet vooral als communicatiemiddel of als instrument voor het delen van kennis. Daarmee laten ze echter kansen liggen. Want het platform kan ook worden ingezet voor het verbeteren van de bedrijfsprestaties. Denk aan teams die beter samenwerken, het stimuleren van innovaties of hogere klanttevredenheid. Uiteindelijk kan een intranet zelfs een bijdrage leveren aan een hogere omzet.
In deze sessie legt Jaap Linssen van het bureau Orange Trail uit hoe je meer resultaat kunt halen uit je platform. Hij begint met een korte inleiding over aansprekende praktijkvoorbeelden waar hij als adviseur nauw bij betrokken was. Zoals Booking.com, ING en Heineken. Daarna gaat hij in op de vragen en opmerkingen die jij hebt over het platform van jouw organisatie.
Interactieve sessie: Wanneer is SharePoint geschikt als basis voor je intranet – en wanneer niet? >>
Veel organisaties zijn de afgelopen jaren overgestapt op Microsoft 365. Apps als Teams, Outlook en SharePoint zijn – mede door corona – snel ingeburgerd geraakt. Dan lijkt het logisch om SharePoint als basis te nemen voor je intranet. Maar wanneer is SharePoint geschikt als basis voor je sociaal intranet? En wanneer loont het om ook andere opties te overwegen? Dat zijn de centrale vragen in deze interactieve sessie.
In deze sessie krijg je handvaten om weloverwogen de keuze te maken tussen de verschillende typen platformen op basis van zaken als kosten, gebruiksgemak en de doelen die je hebt met je intranet. De sessie wordt verzorgd door Peter Haan van adviesbureau Evolve. Deze sessie is interactief; je kunt er dus al je vragen in kwijt.
Intervisie: verbinden en leren van vakgenoten in een kleine groep >>
Consultant Guido Verboom leidt een gesprek tussen ongeveer acht deelnemers. Onderwerp van het gesprek is een door een van de deelnemers ingebrachte casus. Dat kan bijvoorbeeld een vraag zijn of iets waar je tegenaan loopt. De anderen reageren daarop. Zo help je elkaar vooruit.
Digitale werkplek zorginstelling Pameijer is opgezet vóór en dóór medewerkers >>
Vaak bepaalt de afdeling ICT hoe de digitale werkplek eruit komt te zien. Medewerkers hebben over het algemeen weinig inspraak. Gevolg is dat de behoefte van het personeel en het online aanbod in de regel slecht op elkaar aansluiten. In deze sessie hoor je van Evert Janssen, manager informatisering & automatisering bij zorginstelling Pameijer, hoe het anders kan. Hij legt uit hoe hij in een traject van maar liefst vier jaar een digitale werkplek heeft ingevoerd.
Het project begon in 2017 met een reeks interne bijeenkomsten waarbij medewerkers konden aangeven hoe de digitale werkplek er volgens hen uit moet zien. Vervolgens werd gevraagd wie opdrachtgever wilde worden. Hieruit zijn vijf personeelsleden geselecteerd. Daarnaast zijn vijftien mensen aangesteld als klantbordmedewerker en zijn consultants van een adviesbureau aan boord gekomen.
Toen de digitale werkplek technisch was gerealiseerd, werd deze langzaam uitgerold in de organisatie. Evert: “Er is bijna geen zorgverlener die ict leuk vindt. De migratie hebben we daarom stap voor stap aangepakt. We hebben de teams uitgenodigd en groepen gemaakt van verschillend niveau: sprinters, joggers en lopers. Waarbij de lopers vragen konden stellen aan de joggers en sprinters. Dat heeft goed uitgepakt.”
Sinds 2021 is de digitale werkplek voor iedereen toegankelijk. Veel medewerkers maken er gebruik van. “Het is een platform met weinig toeters en bellen geworden. Mijn collega’s van ICT vinden dat jammer. Zij zeggen: ‘Er kan veel meer’. Maar de medewerkers zijn tevreden. Zij geven aan dat ze niet meer zonder willen.”
Hoe zet je interne media in om meer medewerkers op het intranet te krijgen? >>
Intranet is binnen jouw organisatie natuurlijk niet het enige communicatiemiddel. Als het goed is, zorg je ervoor dat de middelen elkaar versterken. Communitymanager Lesley van der Klaauw houdt zich hier bij onderzoeksfinancier ZonMw dagelijks mee bezig. “Ik ga achterover leunen en bedenken waar ik collega’s tegenkom. Dan inventariseer ik welke middelen geschikt zijn.”
Dat is heel breed. Zo zet Lesley vaak liftposters in en is ze bezig met een pilot voor een screensaver. Ook via webinars trekt ze mensen naar het intranet. “Een keer in de twee à drie weken is er een webinar voor de hele organisatie. Daarin vertellen medewerkers bijvoorbeeld over hun project. We gebruiken webinarsoftware waarbij je een pagina kunt toevoegen met hyperlinks. Zodra de presentatie stopt, verschijnt die webpagina met ankeilers en intranetlinks naar de onderwerpen waarover gepresenteerd is. Zo kunnen collega’s bijvoorbeeld direct een groep volgen.”
Het motto bij deze sessie van Lesley: beter goed gejat dan slecht bedacht. Ze geeft dan ook veel praktische voorbeelden die je zo kunt overnemen. Na afloop deelt ze met de deelnemers de belangrijkste tips.
12.30
Netwerklunch
13.10
Breakout ronde
Intranet van uitvoeringsorganisatie Duo+ bevordert kennis delen >>
Duo+ is de uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Ouder-Amstel, Diemen en Uithoorn. Het sociaal intranet telt ruim negenhonderd gebruikers. Doel van het platform is onder andere kennis delen tussen medewerkers die deels op verschillende locaties werken.
Het sociaal intranet biedt veel mogelijkheden door integraties met andere programma’s, analytics en functionaliteiten. Een handige module is de zogeheten kennisconnector. Communicatieadviseur Nicole Heij: “Deze module is onderdeel van je persoonlijke profiel. Je kunt aangeven waar je vaardigheden en kennis liggen. Je kunt ook – net als bij Linkedin – refereren. Dat betekent dat anderen kunnen aangeven waar jij goed in bent. Verder kan het de verbinding tussen collega’s versterken doordat zij elkaar nu makkelijker kunnen vinden.”
Daarnaast biedt het platform een integratie met TOPdesk, een handige tool voor het regelen van facilitaire zaken zoals catering, reserveringen en ICT. Wat ook handig is: de app voor de smartphone. Hiermee kun je bijvoorbeeld collega’s opzoeken en berichten in de tijdlijn lezen.
De komende tijd gaat Duo+ met aanbevelingen van leverancier Embrace een optimalisatieslag maken bij het platform. Bijvoorbeeld door meer werk te maken van adoptie. De organisatie hoopt dat het intranet zal uitgroeien tot een interactiever sociaal intranet waar kennis delen, verbinden en samenwerken voorop staan.
Intranet en digitale werkplek zijn bij zorg- en onderwijsinstelling iHUB volledig geïntegreerd >>
Medewerkers van iHUB hebben via het intranet (portaal) toegang tot hun digitale werkplek. Beide zijn volledig geïntegreerd. De homepage is zo vormgegeven dat er voor de leek geen verschil te zien is tussen het sociaal intranet en de digitale werkplek. Op het intranet staan onder een andere een kennisbank, smoelenboek en een tijdlijn waar iedereen berichten kan plaatsen.
Medewerkers kunnen samenwerken in de Microsoft 365-omgeving. Documenten worden altijd opgeslagen in SharePoint. Dat is bijzonder, want bij veel organisaties moeten mensen kiezen voor een locatie – bijvoorbeeld Teams of een groep op het intranet. Het voordeel, zo geeft ict-architect Hans Knibbe aan: “Je kunt alles direct vinden en er zweven niet allerlei versies rond.”
De digitale werkplek biedt veel functionaliteiten. Er is directe toegang tot cloudapplicaties zoals AFAS, Exact en TOPdesk voor onder andere het melden van incidenten. Vanuit de homepage hebben medewerkers ook toegang tot het elektronisch cliëntendossier. Dit gebeurt – vanwege privacy – met tweestapsverificatie via de smartphone. Contentmanager en eindredacteur Tamara van der Wind: “Natuurlijk is dat een beetje irritant. Maar het moet, omdat we werken met privacygevoelige gegevens. Het is belangrijk om dat steeds goed uit te leggen zodat er begrip ontstaat.”
Tamara en Hans verzorgen samen de presentatie. Waar ICT en Communicatie in veel organisaties een andere taal spreken, verloopt de samenwerking in hun organisatie heel goed. Hans: “We gooien bij ICT geen dingen over de schutting. Ik heb een nauwe band met de organisatie en met Tamara.” Tamara: “We gaan hier op een leuke en losse manier met elkaar om. Dan krijg je samen veel meer gedaan.”
Uitkomsten Praktijkonderzoek Sociaal Intranet 2022: succesfactoren van een sociaal intranet
>>
Begin dit jaar heeft Winkwaves, leverancier van het intranetcommunicatieplatform Harmonics, het Intranet Praktijkonderzoek 2022 opgezet. Het doel: meer inzicht krijgen in de inzet en waarde van een sociaal intranet. Inmiddels zijn de inzichten bekend. Tijdens de presentatie neemt René Jansen, oprichter en directeur van Winkwaves, je mee in de uitkomsten.
Je krijgt antwoorden op vragen als: wat zijn de grootste uitdagingen voor een intranetmanager? Wat is de invloed van corona op het gebruik van intranet? En welke resultaten halen organisaties met dit zo’n platform? De uitkomsten zijn terug te lezen in de nieuwste whitepaper van Winkwaves.
Kom je kennismaken? Naast de whitepaper met uitkomsten van het praktijkonderzoek hebben we een boekje over de ROI van een sociaal intranet, een whitepaper over verbonden samenwerking met Working Out Loud, een gratis ticket voor een masterclass Sociaal intranet. Of een leuk houten gezelschapsspel. Omdat verbinden ook gewoon leuk mag zijn.
13.50
Breakout ronde
Praktische stappen: zo maak je de digitale werkplek onmisbaar voor je medewerkers >>
Het blijft een uitdaging om alle medewerkers goed te bereiken – zelfs met een digitale werkplek. De oplossing: maak je digitale werkplek een onmisbaar element voor je medewerkers. Hoe voeg je waarde toe, zodat zij het platform daadwerkelijk gaan gebruiken? Wij geven je praktische tips hoe je medewerkers centraal stelt in je digitale werkplek.
De sessie wordt geleid door Mark Godthelp, Integration Partner Manager bij Workspace 365.
Workshop: zo gebruik je statistieken om een verbeterslag met je intranet te maken >>
Meten is weten. In deze sessie leer je hoe je statistieken kunt inzetten om een volgende stap met je intranet te zetten. Daarbij kijken we eerst naar de doelstellingen van je organisatie en je platform. Vervolgens legt Nina Brugman, commercieel directeur van internetbureau Swink , uit hoe je kunt meten of deze doelen daadwerkelijk behaald worden. Ze geeft aan welke data hierbij wél en niet relevant zijn. Zo blijken bezoekersaantallen minder belangrijk dan veel mensen denken. Tijdens deze workshop word je echt aan het werk gezet. Aan het eind van de sessie heb je de eerste aanzet voor een document dat jou kan helpen bij de doorontwikkeling van je platform.
Sociaal intranet van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek zorgt voor verbinding >>
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is een van de belangrijkste nationale wetenschapsfinanciers. Er werken ruim 650 mensen (buiten de regieorganen en instituten gerekend). Het intranet ondersteunt hen bij het dagelijks werk. Communitymanager Julien Larroque: “Je vindt er bijvoorbeeld allerlei dossiers en handleidingen. Daarin staan onder andere de werkprocessen voor beleidsmedewerkers en informatie van HRM. Ook zijn er koppelingen naar handige apps. Voor ons speelt vooral de koppeling met Isaac een belangrijke rol. Dat is een aanvraag- en rapportagesysteem voor wetenschappers . Ook de correspondentie die er met hen is geweest wordt hier bijgehouden.”
Het sociaal intranet is niet alleen van belang voor de dagelijkse werkzaamheden, het speelt ook een rol bij het verbinden van medewerkers. Julien: “Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat nieuwe medewerkers zichzelf voorstellen in de tijdlijn. Daar komen altijd veel leuke reacties op.”
Volgens Julien zijn medewerkers positief over het nieuwe intranet. En ook hijzelf is tevreden: “Het is een stuk overzichtelijker dan het vorige platform. Het ziet er mooier uit en is levendig. De interactie neemt duidelijk toe.”
14.25
Intranet Informatiemarkt
Een kijkje in de keuken bij het intranet of de digitale werkplek van verschillende organisaties >>
De sprekers die in de twee breakout rondes hiervoor een presentatie gaven over hun intranet of digitale werkplek laten live of (via screenshots) hun platform zien. Ze doen dit bij de stands van de leveranciers die het event sponsoren. Je kunt ook alle vragen kwijt bij deze sprekers en de leveranciers.
15.25
Slotpresentaties
Alliander won dit jaar de belangrijkste internationale intranet-award. Welke tips heeft dit energienetwerkbedrijf voor jouw organisatie? >>
Alliander is verantwoordelijk voor de energievoorziening van bijna zes miljoen klantaansluitingen in Nederland. Het bedrijf won dit jaar de internationale Step Two Intranet & Digital Workplace award in de categorie ‘intranet essentials’. Dit is de belangrijkste intranet-award wereldwijd. In het juryrapport valt onder andere te lezen dat de gebruiker centraal staat bij het intranet van Alliander en dat er continu verbeteringen worden doorgevoerd op basis van gebruikersfeedback.
De sessie wordt verzorgd door Natasja Lenferink en Christiaan Lustig. Natasja is product owner intranet en manager online kanalen bij Alliander. Christiaan is zelfstandig consultant. In deze sessie leggen Natasja en Christaan uit hoe ook jij feedback van gebruikers kunt inzetten om het intranet van je organisatie te verbeteren. Ook als je weinig tijd en geld hebt, zijn de tips eenvoudig toe te passen.
Foutenfestival: welke fouten hebben andere organisaties gemaakt bij het intranet of de digitale werkplek? En wat kun jij daarvan leren? >>
Van je fouten leer je het meest. Daarom komen in deze sessie communicatieprofessionals en consultants een het woord die vertellen over de valkuilen waar zij zijn ingetrapt. Ook geven ze aan wat ze ervan hebben geleerd. Met Peter Haan, Esther van Zoen en Frans Hoevers. Peter is directeur van adviesbureau Evolve. Frans is community-manager bij het ministerie van VWS. En Esther is hoofdredacteur van het intranet van Universiteit Utrecht. De sessie wordt geleid door dagvoorzitter Alex van Schooten.
16.00
Afsluiting door dagvoorzitter Alex van Schooten
16.15
Borrel, fris en hapjes
96 deelnemers hadden zich aangemeld. Ze zijn werkzaam bij onder andere de volgende organisaties:
Hét Nationaal Intranetsymposium vond in de periode van 2015 tot 2019 vijf keer plaats op locatie. Wat vonden de deelnemers van het fysieke event?
Corine Tuller, contentmanager social intranet TAUW (advies en ingenieursbureau): “Ik heb inmiddels vijf keer deelgenomen en heb er keer op keer veel van opgestoken. Een mooie manier om een kijkje in de keuken van verschillende intranetten te nemen, ideeën op te doen en praktische handvatten te krijgen om direct mee aan de slag te gaan.”
Sophie de Vries, Haagse Hogeschool: “Dank voor de organisatie van dit symposium al die jaren. Mede door jou is het intranet een stuk beter op de kaart komen te staan bij veel organisaties.”
Mariëtte Pasteels, functioneel beheerder intranet Van Lanschot Kempen: “Ik ben al vaker bij een congres of symposium van De Walvis geweest en vond het steeds interessant en inspirerend. Altijd voldoende keus uit break-out sessies. Laagdrempelige toegang tot de sprekers.”
Collin Meijer, KPN: “Wij vonden het gisteren super. Goed georganiseerd en boeiende sprekers. Wij hebben ook de juiste contacten kunnen leggen dus zijn erg tevreden!”
Wilke Fortuin, communicatiemedewerker, Radboud Universiteit: “Nogmaals de complimenten over het congres, ik kwam er erg enthousiast van terug.”
Jiska Wemmenhove, communicatieadviseur online media Rivas Zorggroep: “Wat een goed congres was het afgelopen dinsdag. De dag was goed geregeld. Wat ik vooral erg prettig vond, was de laagdrempeligheid. Je vragen kon je goed 1 op 1 stellen tijdens de breaks. En de workshops waren inhoudelijk relevant en inspirerend. Een mooie combinatie tussen geïnspireerd worden en direct zaken doen.”
Bart Meuffels, community coach Raad voor de Kinderbescherming: “Het was weer een boeiende, interessante en leuke dag. Naast inspirerende keynotes en breakouts ook veel vakgenoten gesproken en bijgekletst over de laatste ontwikkelingen op het vlak van (sociale) intranetten. Doordat de organisatie van de dag in de vertrouwde handen van Alex en zijn team ligt weet je van tevoren dat het een geslaagde dag wordt.”
Hieronder enkele tweets van deelnemers over eerdere edities van het event.
Yes eindelijk weer na jaren: een fysiek #intranetsymposium. Weer mooie presentaties, goede interactie en genoeg reflecterende humor 😉Top dag pic.twitter.com/GrrDhV5txC
— Tasso Heijnen (@Tassoheijnen) November 1, 2022
Vakbroeders der interne communicatie verenigd op het #intranetsymposium
— Tommy van Eldik (@TvanEldik) 12 november 2019
Blijft leuk, zulke dagen met louter vakgenoten/-idioten pic.twitter.com/reJ9gcCCrn
Adoptie is iets van de lange adem. Praktijkexperts weten dat! En een hele hoop andere inspiratie en tips voor mijn nieuwe rol tijdens het #intranetsymposium van @WalvisDe
— Ellen van Aken (@EllenvanAken) November 13, 2018
Inspirerend!! #intranetsymposium Nieuwegein pic.twitter.com/hIQK2nrYcv
— Olga de Wit (@olga_dewit) 16 november 2017
Mooi dat enthousiasme van @gemeenteberkel2 over hun groei naar sociaal #intranet 3.0. Herkenbare ervaringen en tips (persoonlijk contact!) en lessons learned #intranetsymposium pic.twitter.com/zDDTLOzulq
— Herbert Heuvink (@HeHe18) 16 november 2017
Dank voor je bijdragen, het zette me weer flink aan het denken over samenwerken en veranderen! #loveit #intranetsymposium
— Marieke 🌱 (@mrk_kkn) 24 november 2016
Mooi hoe @peter_haan laat zien DAT een intranet echt waarde kan toevoegen en ook vertelt HOE dat kan #intranetsymposium
— Samuel Driessen (@driessen) 24 november 2016
Aantekeningen #intranetsymposium Putten uitwerken. Flink wat inspiratie opgedaan!
— Tommy van Eldik (@TvanEldik) 24 november 2016
Afgelopen. Wat een inspirerend samenspel tussen klantcases en leveranciers, met @walvisde alex ertussenin. Topconcept! #intranetsymposium
— NicoLouwrier (@louwrier) 19 november 2015
Adoptie gaat niet over pennen en workshops maar over vragen wat medewerkers echt nodig hebben. Van push naar pull. Juiste snaar geraakt. Dank @Lustigson #intranetsymposium
— Jacqueline vd Laan (@wessling) November 1, 2022
Leuk om een kijkje in de keuken te krijgen van verschillende intranetten. #heerenveen #intranetsymposium
— Robin de Vries (@RobinDVries) November 13, 2018
Complimenten, @WalvisDe, het was een mooie dag! #intranetsymposium
— Christiaan W. Lustig (@Lustigson) November 13, 2018
#Intranetsymposium iedereen bedankt voor de fijne gesprekken, inspiratie en goede organisatie! pic.twitter.com/iaTn9dT4Gd
— Fernanda Visser (@FernandaVisser) 16 november 2017
Veel ervaringen uitgewisseld tijdens het #intranetsymposium met dank aan @WalvisDe. Goede verhalen van @peter_haan en Samuel @driessen.
— Claudia (@Claudias040) 24 november 2016
Adoptie is geen eindproduct maar een continu proces! #intranetsymposium @peter_haan
— Jacqueline vd Laan (@wessling) 24 november 2016
Leuke werkvormtip van Tabitha Minten om verbanden in een groep naar boven te halen: https://t.co/liSJyU9pjj #intranetsymposium
— Marieke 🌱 (@mrk_kkn) 24 november 2016
Opvallende rode draad: medewerkers sterk betrokken bij ontwikkeling van intranetten. Tot maken van keuzes aan toe. #intranetsymposium
— Jacqueline vd Laan (@wessling) 24 november 2016
Interessante middag gehad; boeiende sprekers met praktische tips. Veel inspiratie opgedaan! #intranetsymposium
— Lotte van Mierlo (@Lottevmierlo) 19 november 2015
Als je dat wilt – dit is niet verplicht – kun je tijdens het onderdeel ‘Intranet Informatiemarkt’ het platform van je organisatie via je laptop aan deelnemers tonen. Da’s interessant voor hen en jij krijgt feedback van vakgenoten. Wil je liever terugkoppeling van een expert? Ook dat is mogelijk. Enkele experts die een presentatie verzorgen, geven deelnemers feedback over hun intranet. Belangstelling? Geef dat dan aan in het opmerkingenvak van het inschrijfformulier. Maximaal 3 deelnemers kunnen hier gebruik van maken. Vergeet niet een laptop of tablet mee te nemen om het intranet te tonen.
Hét Nationaal Intranetsymposium wordt georganiseerd door Communicatiebureau De Walvis. Dit bureau is onafhankelijk en niet gelieerd aan een softwareleverancier. De Walvis heeft al ruim dertig bijeenkomsten georganiseerd. Voorbeelden zijn het Nationaal Congres Online Verbinding en de zomereditie van het Nationaal Intranetsymposium. Wil je op de hoogte blijven van deze en andere events? Meld je dan via een e-mail aan voor de mailinglist.
De bijeenkomst vindt plaats in het Postillion Hotel & Convention Centre in Bunnik. Deze locatie is met de auto en ov makkelijk te bereiken. Het Postillion ligt aan de A12 in het hart van Nederland. Parkeren is gratis. Kom je met het openbaar vervoer? Station Bunnik ligt op 7 minuten van Utrecht CS. Vanaf het station in Bunnik is het 15 minuten lopen. Maar er staat ook een taxibusje voor je klaar. Dan ben je er in 5 minuten.
Profiteer tot en met 12 oktober van 75 euro vroegboekkorting. Je betaalt dan slechts 370 euro per persoon.
Al vanaf twee personen kun je profiteren van aantrekkelijke staffelkorting.
– 2 of 3 personen betalen per persoon nu slechts 298 euro
– Meer dan 3 personen betalen per persoon nu slechts 270 euro
Alle bedragen zijn ex. btw. Goed om te weten: de gegevens van je aanmelding worden niet doorgespeeld aan sponsors of andere partijen. Deze organisaties gaan je dus niet ongevraagd mailen of bellen.